Inledning
Intresset för sociala innovationer är stort. Anledningen är väldigt enkel: det finns ett växande behov av att hantera samhällsutmaningar på nya sätt. Nyligen presenterade regeringen sin nya strategi för sociala företag. Här konstateras att det finns en stor innovationskraft hos sociala företag men att dessa verksamheter inte alltid ges rätt förutsättningar att bidra och att potentiella lösningar på samhällsutmaningar inte realiseras. Regeringen vill därför genomföra satsningar inom fältet. Vi inväntar med spänning på vad det kommer att betyda i praktiken.
Samtidigt fastslår Vinnova i en helt ny rapport om sociala innovationer att även om intresset är stort, inte minst på EU-nivå, så saknas fortfarande ett officiellt erkännande av social innovation som ett eget fält och även som samlad politik för området i Sverige. Vinnova konstaterar att man inte får låsa fast sig vid att sociala innovationer enbart är knutna till sociala företag. I rapporten fastslås att idéerna som kommer fram inom det här fältet främst inte kommer från aktörer som traditionellt sett är starka inom forsknings- och innovationsområdet och som dessutom är ovana vid affärsmässiga arbetssätt.
Vi kan med klar och tydlig röst stämma in i Vinnovas slutsatser. De idébärare vi möter är oftast ”vanliga medborgare” som för fram sina idéer som just medborgare. Vi ser också att det av just det skälet kan vara svårt att få in idéerna i vårt regionala innovationsstödjande system. Partnerskapet fångar löpande upp idéer från ”gräsrötter” eller engagerade personer inom social ekonomi och civilsamhället i allmänhet. Det händer åtskillig i gränssnittet mellan offentlig verksamhet och civilsamhället.
I det här nyhetsbrevet kan du läsa om några av länets sociala företag, bland annat EVA-kooperativet som har verkat i flera år, men också om länets nystartade sociala företag. Du kan också läsa om att det nu finns en regional handlingsplan för civilsamhälle och social ekonomi!