Ämne: Nyhetsbrev 4/2023

Snart dags för kulturutbudsdag, pilotsatsning på film och mycket mer. Trevlig läsning!
 

Nyhetsbrev Kultur

 
 

Nyhetsbrev 4/2023 Kultur och ideell sektor

 

Kollage med exempel på medverkande aktörer på utbudsdagen

 

Kulturutbudsdag 15 november – anmäl dig senast 30 oktober

– Det finns fortfarande platser kvar, så du som arbetar med kultur för barn och unga - välkommen att anmäla dig till en inspirerade heldag. Du kan ta med dig upp till tre barn eller ungdomar, säger Lena Backlund, en av arrangörerna bakom dagen.

 

Du får möta ett brett utbud av kulturella aktiviteter som är möjliga att besöka eller beställa till er verksamhet. Några exempel är den medskapande dansföreställningen Kodspråket med Framework Dancing Art, Svenska Kammarorkesterns lekfulla konsert Gropen och Teater Martin Mutters musikaliska komedi Återvinningscentralen.

 

Årets utbudsdag äger rum den 15 november på Kulturkvarteret och Konserthuset i Örebro.

Anmäl dig senast den 30 oktober på www.kulturkraftorebrolan.se. Du som anmält dig får en länk till hela 2024 års utbud så snart det publicerats på webben.

 

Det regionala kulturutbudet ingår i modellen KulturKraft. En viktig del av modellen är de barnkulturplaner som kommunerna tar fram för att beskriva hur de vill arbeta med kultur i förskolan, skolan och gymnasium.

 
divider image
 

Malin Dahl, Backa Studios visar filmkameran för två elever

Pilotsatsning i Karlskoga: alla sjätteklassare får göra film

Under oktober får samtliga sjätteklassare i Karlskoga kommun, cirka 350 barn, göra egna filmer. Resultatet får de sedan se på bioduk i samband med en skolbio-visning senare under läsåret.

– Film är magi. I dessa tider då vi konstant har rörliga bilder omkring oss är det extra viktigt att barn får lära sig förstå och analysera mediet. Det är såklart väldigt roligt att så många barn får möjlighet att göra egna filmer tillsammans med de professionella filmskaparna från Backa Studios, säger Kristoffer Pettersson, initiativtagare till satsningen och utvecklingsledare inom filmområdet hos Region Örebro län.
På bild: Malin Dahl från Backa Studios

 
divider image
 

Dansare innanför tunt tyg, runtom sitter förskolebarn

Dansföreställningen Trädens viskningar på turné till länets förskolor

I dansföreställningen får barn och pedagoger en upplevelse av att vara mitt i den magiska skogen. – Barnen får möta djur, växter och andra fantastiska varelser – allt från små kryp till mäktiga träd. Det blir ett gemensamt äventyr där allt händer på nära håll, allt får röras vid och dansen bjuder in till ett glädjefyllt utforskande, berättar Mia Eklund, utvecklingsledare inom dansområdet hos Region Örebro län.
I föreställningen medverkar koreograf/dansare Kazue Ikeda och musikern Christer Christensson. Dansföreställningen är ute på turné i november och december. Vill er förskola också ha ett besök? Anmäl ert intresse snarast!

 
divider image
 

Personer sitter mittemot varandra och spegeldansar

Prova på: Dans för personer med kognitiv svikt och demensdiagnos

Årets sista tre månader kan vård- och omsorgsboenden i länet boka prova-på-tillfällen i dans lämplig för personer med kognitiv svikt och personer med demensdiagnoser.

– Dansen tar fasta på rörelser som stimulerar de kognitiva förmågorna. De fysiologiska effekterna av dansen är främst balans, hållning, ökad rörlighet, berättar Maria Garp, sjukgymnast och dansledare och en av dem som kommer ut till de som bokar ett prova-på-tillfälle.

Anmäl ert intresse så snart som möjligt!

 
divider image
 

Kesti Eriksson, 2022 års Alfredpristagare

Prisutdelning och ny konferens: Alfred – dela & lär!

Årets tema: Läsfrämjande

Varje år delar Biblioteksutveckling Region Örebro län ut Alfred-priset för årets folkbiblioteksbedrift.

– Det görs så mycket bra aktiviteter på folkbiblioteken i vårt län och en av dessa uppmärksammas lite extra genom detta pris. Att i anslutning till prisutdelningen ha en dela & lär-konferens gör att vi kan lyfta fler goda exempel från länet och inspireras av allas fina arbete, säger Eva Bernsten Bang, utvecklingsledare.

Konferensen och prisutdelningen är den 7 december 2023 och priset består av en statyett av Ivan Holy samt ett diplom.

 
divider image
 

Musiikkia, musik, Ohjelmaa lapsille ja nourill, Program för barn och unga, Naytteilleasettajat, Utställare, Kahvila, Kafé

Ruotsinsuomalainen kulttuuri- ja musiikkifestivaali – Sverigefinsk kultur- och musikfestival

Oletko kiinnostunut ruotsinsuomalaisesta kulttuurista ja musiikista? • Nyfiken på sverigefinsk kultur och musik?
Sunnuntai 5.11. klo 14-17. • Söndag 5 november klockan 14-17.
Hjalmar Bergmanteatern, Örebrossa • Örebro.
Kaikki ovat tervetulleita! Vapaa pääsy.
• Alla är välkomna. Fri entré.

Aluehallinto ja kunnat yhdessä •

Region Örebro län och kommuner arrangerar tillsammans.

 
divider image
 

Samhällsentreprenörer, vi kommer att driva på för att göra din röst hörd! Svara på ESEM:s enkät nu

 

Enkäten ESEM ska främja socialt företagande

För att främja socialt företagande behövs mer kunskap om hur förutsättningarna för att driva sociala företag ser ut i Sverige och Europa. Därför deltar Sverige genom Mötesplats Social Innovation och partners i European Social Enterprise Monitor (ESEM).

ESEM är den första europeiska undersökningen i sitt slag som sätter fokus på sociala företag. 2023–2024 genomförs ESEM i 31 länder. Resultaten från undersökningen kommer användas för att få politiker, finansiärer och beslutsfattare att bättre förstå utmaningar och behov hos samhällsentreprenörer så att de kan möjliggöra bättre regelverk, stödåtgärder och finansieringsmöjligheter – i Sverige, Europa och globalt.

2023–2024 års enkät är öppen mellan 12 oktober–8 november. Svara på enkäten.

Läs mer om European Social Enterprise Monitor (ESEM)

 
divider image
 

Stöd och stipendier

Region Örebro läns stöd till kultur och civilsamhälle

Region Örebro län ger stöd till organisationer, kommuner och enskilda kulturaktörer. Stöden kan vara ekonomiska i form av föreningsstöd, stipendier, delfinansiering av projekt eller utvecklingsarbeten.

Vi ger både stöd till organisationer och individuella stöd i form av stipendier.

 

Bergslagens bokloppis med konstinstallation av böcker som väller ut längs vägg invid entrédörr

Stipendiater till nordiskt utbyte för Kulturella kraftfälten på landsbygden

Tio kulturaktörer som är knutna de kulturella kraftfälten i Örebro län och Västmanlands län får ett resestipendium under hösten 2023. Resan ska gå till utvalda kulturaktörer i Telemarks fylkeskommune i Norge.

kartbild norden

De får regionens Stöd till nordiskt samarbete

Konstnären Charlotte Ostritsch från Örebro vill skapa ett konstnärsresidens på Gustavsvik camping för fyra nordiska konstnärer och skapa ett samtal kring konst, fritid och rekreation. Hon är en av fyra aktörer som får 40 000 kronor från Region Örebro län i stöd till nordiskt samarbete.

Silhuett av filmare med kamera på stativ i naturen

Beviljade stöd film

Två av höstens stipendiater är filmarna Sandra Wallin och Max Göran. Sara har fått stöd för Lust, en kort skräckfilm och
Max har fått stöd för Katastrof, en experimentell dokumentärfilm. Totalt har fem av tolv sökande fått filmproduktionsstipendium.

 

Du kan läsa mer om vilka som fått våra stöd på vår samlingssida på webben. Den uppdateras löpande.

 
divider image
 
 
divider image
 

Barn i biosalong, foto: Terése Clason Sundh

Fler nyheter från Kultur och ideell sektor

Vill du veta mer om Region Örebro läns arbete inom olika kulturområden? Följ oss i fler nyhetsbrev och på sociala kanaler!

 

Är du intresserad av biblioteksutveckling, bild och form, dans, film, litteratur eller teater? Då hittar du fler nyheter i våra olika kanaler på Facebook och Instagram.

 

Håll också utkik i Region Örebro läns kalender på webben Där annonserar vi löpande kommande arrangemang.

 
shadow

Område Kultur och ideell sektor, Region Örebro län
  www.regionorebrolan.se/kultur | E-post: kultur@regionorebrolan.se | Tel: 019-602 70 00

Powered by Marknadskraft