Ämne: Nyhetsbrev 2/2021 Kultur och ideell sektor

Hur påverkas kultur och civilsamhälle i Örebro län av pandemin?
 

Nyhetsbrev Kultur

 
 

Nyhetsbrev 2/2021 Kultur och ideell sektor

 

Kartläggningarna är klara. Klicka på bilden för att se fillmen.

 

Hur påverkas kultur och civilsamhälle av pandemin?
Under 2020 genomförde Region Örebro län en kartläggning om hur pandemin påverkar kulturliv och civilsamhälle i länet. Resultatet av kartläggningarna presenterades för kulturnämnden 25 mars.

 

Läs om resultatet i rapporterna Kulturen i Örebro län under coronapandemin och Coronapandemins påverkan på civilsamhället i Örebro län. Du kan också se en film med en sammanfattning av hur länets professionella kulturliv har påverkats.

I filmklippet ovanför tackar rapporternas författare alla som medverkat i kartläggningarna. Medverkande i filmen är kulturstrateg Lena Adem och utvecklingsledarna Petra Jansson och Mona Hedfeldt.

 
divider image
 

Örebro läns professionella kulturliv hårdast drabbade av pandemin - många utan skyddsnät
I Region Örebro läns kartläggning, som innehåller svar från 126 professionella kulturaktörer i länet, framkommer att närmare hälften av aktörerna har sämre möjligheter att försörja sig under pandemin jämfört med tidigare.

Filmregissör Mikael J Boson och teaterdirektör Eva Ahremalm

Bild 1: Mikael J. Boson Foto: Sune Eskileinen, Bild 2: Eva Ahremalm i "Livet växer" Foto: Staffan Ekegren

 

En av kulturskaparna är Mikael J. Boson, filmregissör på Filmsnickeriet, ett Örebrobaserat produktionsbolag inom film och TV. Han har arbetat heltid inom filmbranschen sedan 2010, men valde i höstas att börja studera till vatten- och miljöingenjör:

– Det är slitsamt för hela familjen men det känns ändå bra att ha en reservplan om den instabila situationen fortsätter, säger han.

En som kämpat sig kvar är Eva Ahremalm, skådespelare, dramatiker och teaterdirektören bakom Lilla Kvartersteatern i Örebro:

– Maria Sedell och jag fick till exempel ett litet stipendium för att överhuvudtaget kunna starta upp föreställningen ”Livet växer” förra sommaren.

Läs hela nyheten om länets professionella kulturliv

 
divider image
 

Kulturplan 2020-2023

 

Revidering av regional kulturplan inför 2022
I länets regionala kulturplan finns uppdrag och utvecklingsmål för länets kulturliv 2020-2023. Vi tar emot dina synpunkter till och med 14 maj.

Läs mer om revideringen och lämna synpunkter

 
divider image
 

Abstrakt blå bild

Kreativa Europa 2021-2027
Kreativa Europa är EU:s program för de kulturella och kreativa sektorerna. 2021 är starten för en ny programperiod som innehåller olika insatser och stöd som kan sökas till och med 2027. Budgeten för Kreativa Europa 2021–2027 är 2,4 miljarder euro, en förstärkning på cirka 70 procent från föregående programperiod.

De första utlysningarna beräknas öppna i slutet av april 2021.
Läs mer och ansök på Kulturrådets webbsida

 
divider image
 

Några glada mötesdeltagare. Sex organisationers logotyper

 

Webbinarium 19 april: Hur bygger vi en ökad tillit i välfärden?

Tillit är den goda sammanhållande kraften mellan människor. I ett tillitsfullt klimat kan medmänsklighet och grunden för ett öppet, demokratiskt samhälle växa fram. Välkommen till ett samtal där några av frågorna är:

• Vad kan man göra för att stärka tilliten i en organisation eller myndighet?

• Vad innebär tillitsbaserad styrning?

Webbinariet är det första i en serie samhällssamtal som arrangeras i samverkan av organisationer inom ramen för Partnerskapet för sociala innovationer. Läs mer om webbinariet den 19 april kl 15-17

 
divider image
 

Dance people small pixabay

 

Kraftsamling i metoden Dans för hälsa

Region Örebro län har startat ett utvecklingsarbete för att fler kommuner ska kunna erbjuda metoden ”Dans för hälsa” i Örebro län. Den evidensbaserade metoden ”Dans för hälsa" ska stärka psykisk hälsa hos unga. Metoden handlar om att regelbundet erbjuda kravlös dans till elever med lättare psykisk ohälsa. Regionen erbjuder:

• Utbildningsplatser för utbildning av dansinstruktörer i metoden ”Dans för hälsa” till en reducerad kostnad

• Processtöd i framtagande av implementeringsplan
• Startbidrag för implementering av metoden ”Dans för hälsa”
Tio av länets kommuner har anmält intresse och utvecklingsarbetet sker i samarbete mellan tre områden på förvaltningen Regional utveckling: Kultur och ideell sektor, Välfärd och folkhälsa samt Utbildning och arbetsmarknad.

Läs mer om Dans för hälsa

 
divider image
 

Månadens författare februari: Kata Dalström

Månadens författare mars

Lina Bengtsdotter är utsedd till månadens författare i februari.

Lina Bengtsdotter debuterade med sin spänningsroman ”Annabelle” 2017 och har därefter släppt uppföljarna ”Francesca” (2018) och ”Beatrice” (2020). Böckerna handlar om kriminalinspektören Charlie Lager och i trilogin följer vi inte bara polisarbetet i sökandet efter tre försvunna flickor; det handlar i hög grad om Charlies inre demoner och om den eviga frågan ”Hur blev jag den jag är”.

Lina Bengtsdotter är uppvuxen i Gullspång, där stora delar av böckerna om Charlie Lager utspelar sig och handlingen återspeglar mycket av hur det är att växa upp och leva i en bruksort.

Läs mer om Lina Bengsdotter och Månadens författare

 

 
divider image
 

Petricore movement: tre dansare

 

Petricore movement klara för sommarens dansresidens i Hällefors

Danskompaniet Petricore Movement behandlar temat psykisk ohälsa med fokus på den helande processen i en ny internationell produktion.
– Min personliga motivation för projektet är att jag under de senaste åren har fått ta del av berättelser från flera vänner om hur de levt och lever med psykisk ohälsa. Vi vill skapa en bättre förståelse för ämnet psykisk hälsa i dagens samhälle, säger Anna Holmström, konstnärlig ledare för Petricore Movement.

Tanken med residens är att erbjuda danskonstnärer en sammanhängande tid att repetera på, samtidigt som invånarna får möta professionell dans via workshops och visningar. Här är allmänheten välkommen i sommar:
9-19/6: 2-3 workshops för vuxna och barn i Hällefors
6-8/8: Hyttdreva kulturfestival

Läs hela nyheten om Petricore movement

 
divider image
 

Bagir Kwiek, läsambassadör 2019-2021 Foto: Anna von Brömssen

Kulturrådet: Ansök om att bli romsk läsambassad

Den 28 april är det deadline för aktuell ansökningsomgång för folkbibliotek att utses till romska läsambassader.

– Jag tyckte det var viktigt att litteraturen skulle synas mer och att barn skulle få tillgång till romsk litteratur, säger Sveriges läsambassadör Bagir Kwiek. Intervju med Bagir Kwiek om varför han tog initiativet till romska läsambassader: 18 nya läsambassader ska lyfta romsk litteratur (SR/P1)

Inspireras av några av läsambassaderna, på biblioteken i Oxie, Gävle och Tumba.

Läs mer och anmäl ditt bibliotek senast 28 april

Bagir Kwiek, läsambassadör 2019-2021
Foto: Anna von Brömssen

 
divider image
 

Musikinstrument

Kulturrådets rapport om krisstöden
Den 2 mars skickade Kulturrådet in en sammanfattning till regeringen av myndighetens arbete med krisstöden. Det gäller både stöden för inställda och uppskjutna evenemang samt för särskilda behov i kulturlivet under pandemin. Under 2020 fördelade vi närmare 1,2 miljarder kronor för dessa ändamål.

Läs mer om rapporten hos Kulturrådet

 
divider image
 

Timbanken - Få fem timmar med en expert. Region Örebro län

 

Fri affärsrådgivning för företagare

Timbanken är till för dig som vill utveckla ditt företag i Örebro län. När du öppnar ett konto i Timbanken får du fem timmar gratis affärsrådgivning av en expert. Du väljer själv vad du vill fokusera på. Det kan exempelvis handla om hur du gör bättre affärer, syns mer eller jobbar smartare.

 
divider image
 

Stöd och stipendier

 

Stöd inom dans och film - ansök senast 15 maj
Ansökningar till Dansfrämjandestöd, Dansproduktionsstöd, Filmproduktionsstipendium tas emot vid tre tillfällen per år: 15 februari, 15 maj och 15 september. Arrangörsstöd för professionella dansföreställningar och Arrangemangstöd filmvisning handläggs löpande.

Läs mer om våra stöd

 

Ansökan om föreningsstöd öppnade den 1 mars

Nyheter inför föreningsstöd 2022:

• Ansökningsperioden för 2022 är öppen till den 30 juni, det vill säga att den är tidigarelagd jämfört med föregående år.
• Det går att söka om ettårigt eller treårigt stöd (med undantag för ungdomsföreningar, politiska ungdomsförbund och studieförbund som ansöker om ettårigt stöd).
• Ansökan ska göras via webbformulär. Ansökningar som lämnas in med tidigare års ansökningsblankett i word-format kommer inte att behandlas.

Ansök om föreningsstöd

 
divider image
 

Corona

 

Samlad information med anledning av corona/covid-19

 

För dig som driver företag

verksamt.se/orebrolan får du som bor i Örebro län en samlad bild över regionens stöd och aktuella händelser för dig som driver eller vill starta företag.

Samlad information till företag till följd av coronaviruset (verksamt.se).

 

För kulturaktörer och civilsamhälle

Du som är kulturaktör, aktiv i någon förening eller ansvarig för verksamhet inom kultur och fritid: Här hittar du information från myndigheter och organisationer.

 
divider image
 

Kalender

 
 
shadow

Område Kultur och ideell sektor, Region Örebro län
  www.regionorebrolan.se/kultur | E-post: kultur@regionorebrolan.se | Tel: 019-602 70 00

Powered by Marknadskraft